Een brandmelder die afgaat, omringd met rook

Herziening NEN 2055

Nieuws

Herziening NEN 2555

Er is een nieuwe herziening NEN 2555 uitgebracht. De herziene norm is nu ook geschikt gemaakt voor toepassing van rookmelders in bestaande woningen.

NEN 2555 is in het Bouwbesluit de norm voor het correct toepassen van rookmelders in gebouwen met een woonfunctie. Zodra Bouwbesluit of het toekomstige BBL de NEN 2555 aanstuurt, wordt de herziening NEN 2555 niet alleen toegepast voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande bouw.

Alle aanpassingen in de NEN2555

Naast de voorschriften voor rookmelders in bestaande bouw is de NEN 2555 ook op andere fronten geactualiseerd. We zetten alle aanpassingen in de NEN 2555 voor u op een rij:

• Verbreding van de eisen van rookmelders ook naar bestaande bouw met een woonfunctie.
• Meer nadruk op het koppelen van rookmelders in lijn met onderzoek en aanbevelingen van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) (5.2).
• Verwijzing naar aanvullende vormen van alarmering gericht op onder meer doven en slechthorenden in lijn met onderzoek en aanbevelingen van TNO (5.3).
• Vereenvoudiging en verduidelijking van de projectie-eisen met het oog op begrijpelijkheid en gebruik van de norm (hoofdstuk 6)
• Toevoeging van veiligheidsaspecten (6.6).
• Toevoeging van onderhoud, testen en levensduur (hoofdstuk 7).

Vragen?

Heeft u vragen over de NEN 2555 aanpassingen of wilt u weten hoe wij u kunnen ondersteunen? U vindt onze contactgegevens rechtsboven.

Ontmoet onze SGS Floriaan collega Bert van Ginkel

Bert van Ginkel
Senior Adviseur Brandbeveiligingsinstallaties
+31 6 27 65 61 69