SGS Floriaan collega's Frank Ariëns en Tim Reijs waren aanwezig bij de masterclass Brandtesten van de Brandpreventie Academy

Masterclass Brandtesten

Nieuws

Masterclass brandtesten

Het ging er spannend aan toe bij de masterclass Brandtesten van de Brandpreventie Academy. Frank Ariëns en Tim Reijs, beiden brandveiligheidsadviseur bij SGS Floriaan, maakten er een spectaculaire brandtest mee in het laboratorium van Peutz in Molenhoek.

In een tot 700-800°C opgestookte verticale oven van drie bij drie meter werd de branddoorslag getest van onder andere een deur die in een wand was gemonteerd. Op de deur waren thermokoppels geplaatst om de brandveiligheid te meten. Frank Ariëns: ‘Je kijkt dan hoe lang het duurt voordat de vlammen er doorslaan. Er kwam in het begin veel rook door kieren en naden wat naarmate minder werd, maar geen vlammen.’ Met de brandwerendheid van deze deur zat het dus goed.

Praktijkgedeelte masterclass brandtesten
Onze brandveiligheidsadviseurs kregen in het praktijkgedeelte van deze masterclass brandtesten inzicht op welke manier onafhankelijke laboratoria brandtesten uitvoeren.

Drie veiligheidsaspecten
Er bestaan verschillende soorten brandtesten waarbij de labs onder andere drie essentiële veiligheidsaspecten van bouwkundige brandveiligheid beoordelen:
• de rookwerendheid van constructies
• de brandwerendheid van constructies
• het brandgedrag van materialen

De oven wordt verhit tot 700 – 800°C

Vertalen naar de praktijk
Frank en Tim kregen ook een stuk theorie. Daarin leerden ze meer over hoe ze de veel voorkomende criteria zoals bijvoorbeeld EW 60, REI 30, Sa, S200 of brandklasse A1 t/m F op een normatieve wijze bepalen. Verder kwam aan bod hoe je test- en classificatierapporten leest en vertaalt naar de praktijk: wat kun je met een testresultaat en wat is het directe of uitgebreide toepassingsgebied van een product of materiaal?

Kennis vergaren voor brandveiligheidsinspecteurs
Een erg leerzame dag dus. Frank Ariëns: ‘Wij als brandveiligheidsinspecteurs en -adviseurs moeten bijvoorbeeld deuren kunnen beoordelen op brandveiligheid en met deze masterclass hebben we daar meer kennis over kunnen vergaren’.

Ontmoet onze SGS Floriaan collega Frank Ariëns

Frank Ariëns
Adviseur Brandveiligheid
+31 61 505 60 82