High Rack Storage in een magazijn waar volgens het SMART Sprinkler concept met minder water geblust kan worden.

Met het SMART Sprinkler Concept beduidend minder water nodig

Nieuws

Met het SMART Sprinkler Concept beduidend minder water nodig

Er is beduidend minder water nodig bij High Rack Storage met het SMART Sprinkler Concept. Begin juli heeft Floriaan deelgenomen aan het 3 jaarlijkse Interflam congres op de Royal Holloway Universiteit te Londen. Een van de presentaties betrof het experimenteel onderzoek van FM. Een onderzoek naar een lagere eis qua waterhoeveelheid bij High Rack Storage.

Dit kan met behulp van het SMART (Simultaneous Monitoring Assessment Response Technology) sprinkler concept. Naar dit concept doet men al enige jaren onderzoek. Het laat zich omschrijven als gestuurde oftewel adresseerbare sprinklers met thermische detectie. De gedachte is simpel. Als er snel gedetecteerd wordt waar de brand exact is en alleen die sprinklers worden geactiveerd, die zich boven die brand bevinden, dan is er weinig water nodig om een brand te controleren. Dit laatste onderzoek bewijst dat de brand en daarmee het vrijgekomen vermogen veel kleiner blijft. Waardoor beduidend minder water vereist is voor een doeltreffend sprinklerconcept.

Experimentele fase

Het onderzoek zit nog wel in een experimentele fase omdat:

  • Het bepalen welke sprinklers open worden gestuurd nog handmatig en voorafgaand aan elke test al vastligt;
  • Men nog moet bepalen hoeveel reservecapaciteit in dit concept moet worden ingebouwd;
  • Het vroeg en feilloos detecteren van de exacte locatie van de brand ook nog een doorontwikkeling van de lineaire thermische detectie vereist.

 

Dit neemt niet weg dat FM terecht overtuigd is van de mogelijkheden en kansen voor die situaties die niet kunnen voldoen aan de huidige geëiste hoeveelheden water conform een traditioneel sprinkler concept. Het is nu wachten op het beschikbaar komen van uitgewerkte commerciële oplossingen van fabrikanten. Uiteraard  door FM gevalideerd.

Klik hier voor meer informatie of bekijk de bijlage: An experimental study of smart sprinkler protection of high rack storage with reduced water demand.

Interflam 2019 Conference Proceedings – smart sprinklers

High Rack Storage in een magazijn waar volgens het SMART Sprinkler concept met minder water geblust kan worden.
Ontmoet onze SGS Floriaan collega Ernst Rijkers

Ernst Rijkers
Senior Adviseur VBB-systemen
+31 65 540 66 83