Lithium batterij

Themadag brandveiligheid lithium-ion batterijen

Nieuws

Themadag brandveiligheid lithium-ion batterijen

‘Noodprocedures lithium-ion batterijen’ was onlangs het thema van Chemie on Tour van de VNCW bij Brandweercentrum Kleefse Waard in Arnhem. Tijdens de dag werd stilgestaan bij de risico’s van een brand met lithium-ion batterijen en welke noodprocedures hierbij horen.

Tim van Loon, onze Senior Adviseur Brandveiligheid woonde deze interessante dag bij, georganiseerd door de branchevereniging voor de chemische logistiek (VNCW). ‘Het is een actueel thema, zeker nu binnenkort de PGS 37-2 richtlijn in werking zal treden, waarin de eisen voor het veilig opslaan van lithium houdende energiedragers zijn opgenomen. We zien dat steeds meer bedrijven te maken krijgen met de opslag van lithium-ion accu’s, maar nog niet helemaal bekend zijn met de risico’s.’

Lees hier meer over de PGS 37-2

Thermal runaway

Verschillende vragen waarmee de doelgroep te maken zou kunnen krijgen, werden tijdens deze themadag behandeld, zoals: Wat doe je als er ‘thermal runaway’ (het thermisch op hol slaan van een lithium-ion-batterij) optreedt? Hoe treed je op als de sprinkler zijn werk heeft gedaan en de pallets nog in de stelling staan? En hoe te handelen wanneer er een beginnende brand met batterijen ontstaat?

Lithium-ion batterij

Veiligheidsmaatregelen voor lithium branden

Naast demonstraties zoals ‘brand in een pallet met batterijen’ en ‘brand in een opslagkast met batterijen,’ waren er ook presentaties, zoals die van Sander Lepelaar van de Veiligheidsregio Haaglanden en lid van de PGS 37-2 commissie. Hij sprak over veiligheidsmaatregelen voor lithium branden.

PGS 37-2 in de praktijk

Wat de PGS 37-2 richtlijn die binnenkort wordt gepubliceerd, in de praktijk zal betekenen, was het overkoepelende thema van de dag. De focus lag echter op wat te doen wanneer er onverhoopt een brand ontstaat en die onder controle te krijgen en te houden. Vaak ontbreken voldoende handvatten en instructies om daadwerkelijk branden te bestrijden.

Maatwerk brandveiligheid lithium-ion batterijen

Volgens Tim van Loon zijn maatregelen rondom de brandveiligheid ook zeer  specifiek in het geval van lithium-ion batterijen. Tim: ‘‘Het treffen van de benodigde brandveiligheidsvoorzieningen blijft voorlopig nog maatwerk, waar specialistische kennis voor nodig is. Die hebben wij bij SGS Floriaan in huis.’

Meer informatie?

Onze experts staan voor u klaar met oplossingen voor een (brand)veilige woon- en werkomgeving. Rechtsboven vindt u onze contactgegevens.

Ontmoet onze SGS Floriaan collega Tim van Loon

Tim van Loon
Senior Adviseur Integrale Brandveiligheid
+31 61 587 64 97