Woontorens brengen brandveiligheidsrisico's met zich mee

Brandveiligheidsproblemen hoge woontorens

Nieuws

Brandveiligheids-problemen hoge woontorens

De omvang van de tragische brand in de de Grenfell Tower in Londen had voorkomen kunnen worden. Dat blijkt uit de statische gegevens van wereldwijde branden in woontorens die door FM Global zijn verzameld in een interessant rapport.

Een toren waar rook uitkomt

Het whitepaper ‘Grenfell: The Perfect Formula for Tragedy’ beschrijft branden in hoge woongebouwen op de wereld, getriggerd door het Londen drama met heel veel slachtoffers. De Amerikaanse verzekeraar FM Global geeft aan dat als er in dit gebouw een automatische sprinklerinstallatie was geïnstalleerd, de brand onder controle was gebleven in de ruimte daar waar de brand was uitgebroken.

Brandveiligheidsprobleem bij gevels met brandbaar isolatiemateriaal

Volgens de bouwregelgeving dient elke woning in beginsel een apart brandcompartiment te zijn. Hoge woongebouwen dienen verder zo te zijn ingericht dat in geval van brand in één woning, de bewoners van de andere woningen veilig kunnen vluchten en dat de brandweer de brand kan benaderen en controleren. Het bereik van ladderwagens van de brandweer is echter beperkt en indien de gevels van woongebouwen uit brandbaar (isolatie)materiaal zijn gemaakt is er een dreigend brandveiligheidsprobleem voor de bewoners.

Toepassen van sprinklerbeveiliging voorkomt slachtoffers

Het toepassen van een automatische sprinklerbeveiliging in een woontoren verbetert de brandveiligheidssituatie in een woontoren met brandbare gevel en voorkomt zo slachtoffers. De beste brandveiligheidssituatie wordt echter verkregen bij een onbrandbare gevel met onbrandbare gevelisolatie gecombineerd met automatische sprinklerbeveiliging in de woontoren.

Voor meer informatie, verwijzen we je graag naar het desbetreffende rapport.

FM_Global_Whitepaper-Grenfell_Tower_Fire

Ontmoet onze SGS Floriaan collega Tim van Loon

Tim van Loon
Senior Adviseur Integrale Brandveiligheid
+31 61 587 64 97