Ondergrondse Duitse parkeergarage weert elektrische auto's

Duitse stad weigert elektrische auto’s in ondergrondse parkeergarages

Nieuws

Duitse stad weigert elektrische auto’s in ondergrondse parkeergarages

Als elektrische en hybride auto’s vlam vatten, zijn ze moeilijk te blussen. Vandaar dat elektrische en plug-in hybride auto’s niet langer mogen parkeren in een ondergrondse parkeergarage in Kulmbach in Opper-Franken (Duitsland).

Enorme herstelkosten

In de Duitse plaats Kulmbach is recent brand ontstaan in een ondergrondse parkeergarage. In de parkeergarage is een voertuig met een reguliere verbrandingsmotor uitgebrand. Na de brand was de ondergrondse parkeergarage ongeveer vijf maanden gesloten. De kosten voor het herstel bedroegen bijna 200.000 euro.

Desastreuse gevolgen

In de evaluatie van de brand is met de brandweer gesproken over de mogelijke gevolgen wanneer een elektrisch voertuig was uitgebrand. Een elektrische auto laat zich lastig blussen. Dit had desastreus kunnen zijn doordat de gewapende betonconstructie langdurig werd blootgesteld aan hitte, met mogelijk ook instortingsgevaar als gevolg

Ondergrondse Duitse parkeergarage weert elektrische auto's

Verbod voor elektrische auto’s

Omdat een brandende elektrische auto moeilijk te blussen is, wordt er vaak voor gekozen om het brandende voertuig met zwaar materieel uit de parkeergarage te verwijderen. Omdat dat niet mogelijk is in deze parkeergarage besloot de gemeente om elektrische auto´s (ook hybride) de toegang tot deze parkeergarage te ontzeggen. Mogelijk wordt dit verbod uitgebreid naar andere parkeergarages of worden gebruiksrestricties gesteld.

Meer informatie over uw situatie?

Het weren van elektrische auto’s uit ondergrondse parkeergarages is een drastische maatregel en gezien de energietransitie ook geen toekomstbestendige oplossing. Wilt u weten welke risico’s er in uw situatie zijn en welke proportionele maatregelen u kunt treffen om de risico’s te beheersen? Voor al uw vragen kunt u contact opnemen met onze adviseur via de contactgegevens aan de rechterkant of vul het contactformulier in.

Ontmoet onze SGS Floriaan collega Tim van Loon

Tim van Loon
Senior Adviseur Integrale Brandveiligheid
+31 61 587 64 97