Voor de festivals 7th Sunday en Harmony of Hardcore stelde SGS Floriaan een gelijkwaardigheidsonderzoek op voor de brandveiligheid

Gelijkwaardigheidsonderzoek vluchtveiligheid zorgt voor veilige festivals in Erp

Nieuws

Gelijkwaardigheidsonderzoek vluchtveiligheid zorgt voor veilige festivals in Erp

De festivals Harmony of Hardcore en 7th Sunday zetten in het laatste weekend van mei 2023 het Brabantse Erp op zijn kop. Maan, Dimitri Vegas & Like Mike, Kraantje Pappie, Lucas & Steve, Mental Theo en nog veel meer acts treden dan op diverse podia op. Organisator Par-T kwam bij SGS Floriaan terecht om een gelijkwaardigheidsonderzoek vluchtveiligheid op te maken.

De grote Area 3 tent op het terrein van Harmony of Hardcore en 7th Sunday heeft een maximale capaciteit van 10.000 bezoekers. Maar op basis van de breedtes van de uitgangen en ontruiming binnen 1 minuut zijn slechts 5.580 bezoekers toegestaan, volgens het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen (BGBOP). Voor 10.000 bezoekers is dus een langere beschikbare vluchttijd nodig.

Gelijkwaardigheidsonderzoek

‘Het verzoek van de brandweer was om te onderzoeken of op basis van gelijkwaardigheid 10.000 bezoekers toelaatbaar zijn in de tent,’ aldus brandveiligheidsadviseur Sofie Robijns. ‘Par-T heeft daarom aan ons de opdracht gegeven voor een gelijkwaardigheidsonderzoek.’

Vultijdenmodel

Sofie maakte een beoordeling op basis van het zogenoemde Vultijdenmodel. ‘Met een Vultijdenmodel kun je bepalen hoe snel een ruimte zich vult met rook in geval van brand, legt Sofie uit.  ‘Uit de berekeningen volgt onder andere een rooklaagtemperatuur en de dikte van de rooklaag. Hiermee kunnen we de beschikbare vluchttijd bepalen.’ Met andere woorden: hoe lang de vluchtwegen beschikbaar blijven voor de ontruiming van de tent. Op basis van de beschikbare en benodigde tijd kan bepaald worden of personen Area 3 voldoende snel kunnen verlaten.

Beschikbare vluchttijd

‘De conclusie van mijn beoordeling is dat de beschikbare vluchttijd veel groter dan 1 minuut is. Met de berekeningen is vastgesteld dat de vluchtroutes in de tent lang genoeg beschikbaar blijven om 10.000 bezoekers toe te staan,’ aldus Sofie. En dat is goed nieuws voor de festivals, natuurlijk. Par-T voldoet aan de wet- en regelgeving en kan met een gerust hart bezoekers toelaten om volop te genieten van twee superfestivals.

Vragen?

Wilt u ook een gelijkwaardigheidsonderzoek laten uitvoeren of heeft u een andere vraag over brandveiligheid? Rechtsboven vindt u onze contactgegevens.

Gelijkwaardigheidsonderzoek vluchtveiligheid brandveiligheid

Ontmoet onze SGS Floriaan collega Sofie Robijns

Sofie Robijns
Adviseur Integrale Brandveiligheid
+31 61 595 76 35