Brandgevaar gevels

Geslaagde geveltest

Nieuws

Geslaagde geveltest

Eind vorig jaar werd er door een onderwijsinstelling bij SGS Floriaan aangegeven dat werd getwijfeld of in één van hun gebouwen de gevel voldeed aan de eisen uit Bouwbesluit 2012. Ondanks dat elk individueel materiaal voldeed aan de gestelde eisen en er geen sprake was van een ‘brandonveilige gevel’, kon toch niet met zekerheid worden vastgesteld dat het samenstel ook voldeed aan de gestelde brandklasse. SGS Floriaan heeft daarom in samenwerking met de desbetreffende onderwijsinstelling en een testinstelling, naast de ‘kleine vlamtest’, de buitenste 200 millimeter van de desbetreffende gevel laten nabouwen voor een realistische Single burning item test (SBI test).

Single burning item test

Afgelopen 11 februari was een spannende dag en is de SBI test in het brandlaboratorium uitgevoerd. Het was voor de opdrachtgever een geslaagde test met als eindresultaat brandklasse A2/B. Ondanks dit mooie eindresultaat acht SGS Floriaan het raadzaam dat in de toekomst op grotere schaal geveltests plaatsvinden. Dit geldt evenzo voor een betere borging van de kwaliteit. Andere grote adviesbureaus onderschrijven dit ook. Omdat uiteraard het alleen voldoen aan de brandklasse nog geen volledig beeld geeft van de veiligheid in het gebouw, heeft de onderwijsinstelling ook een goede inhaalslag gemaakt op zowel de installatietechnische aspecten (brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties) alsmede de kwaliteit van de interne brandscheidingen.

Brandveiligheid gevels noodzakelijk

Op 14 juni 2017 brak er in de Londense wijk Kensington kort voor 1 uur ’s nachts lokale tijd brand uit op één van de benedenverdiepingen van de Grenfelltoren, een woontoren met 24 verdiepingen. Deze brand verspreidde zich zeer snel naar alle hoger gelegen verdiepingen en door het hele gebouw.

In navolging van deze brand waarschuwen steeds meer externe partijen de opdrachtgevers voor het brandgedrag van gevels en komt het onderwerp steeds hoger op de agenda van opdrachtgevers te staan. SGS Floriaan helpt haar klanten graag bij het beoordelen en adviseren op het gebied van de brandveiligheid van gevels.
Meer weten, neem gerust contact met ons op.

Geveltest
Ontmoet onze SGS Floriaan collega Tim van Loon

Tim van Loon
Senior Adviseur Integrale Brandveiligheid
+31 61 587 64 97