Brandveiligheid op Slot Loevestein

Brandveiligheid op Slot Loevestein

Brandveiligheid op middeleeuws erfgoed Slot Loevestein

Brandveiligheid op middeleeuws erfgoed Slot Loevestein

In het oer-Hollandse rivierenlandschap bij het dorpje Poederoijen ligt het prachtige Slot Loevestein. Sinds 2021 behoort dit rijksmonument tot het UNESCO werelderfgoed. Het slot uit 1358 vormde een mooie setting voor SGS Floriaan om aan de slag te gaan met brandveiligheid.

Slot Loevestein staat in de geschiedenisboeken omdat politicus Hugo de Groot hier ooit een levenslange gevangenisstraf moest uitzitten. Op 22 maart 1622 wist hij in een grote boekenkist te ontsnappen. Mede door dit stukje vaderlandse geschiedenis trekt het mooie kasteel jaarlijks zo’n 75.000 bezoekers, en dat worden er steeds meer.

Toenemend aantal bezoekers

Om het toenemend aantal bezoekers het hoofd te kunnen bieden, wilde het kasteel twee tijdelijke voorzieningen op de voorburcht plaatsen. Het ene paviljoen van tien bij achttien meter dient voor horeca-aangelegenheden, zakelijke events en feesten en partijen. Het andere – kleinere- paviljoen gaat gebruikt worden voor educatieve doelen.

Vragen over de brandveiligheid

De vergunningsaanvraag leverde enkele opmerkingen over de brandveiligheid op, aldus Dré van Dongen, facilitair manager van Slot Loevestein. ‘Het grote paviljoen staat op korte afstand van een monumentaal gebouw, de oude schoolmeesterswoning. Daarom moesten er onder meer brandoverslagberekeningen op los gelaten worden in overeenstemming met de voorschriften uit Bouwbesluit 2012.’

Samenwerking met SGS Floriaan

Via de plaatselijke brandweercommandant kwam Dré van Dongen bij SGS Floriaan terecht. ‘Ik wilde graag samenwerken met een bedrijf uit de regio. Dat is fijner om te sparren.’ Over die samenwerking is hij dik tevreden. ‘Die verliep erg goed. Bij SGS Floriaan zijn ze snel en accuraat, dat viel me echt op.’

Brandoverslagberekeningen

Adviseur brandveiligheid Sofie Robijns van SGS Floriaan pakte deze klus graag op. ‘Met brandoverslagberekeningen conform de NEN 6068 bepaalden we of in de huidige situatie voldoende weerstand aanwezig is tegen brandoverslag tussen de tijdelijke voorziening en het gebouw ernaast.’

Afstemming met bevoegd gezag

Verder verzorgde Sofie ook de afstemming met het bevoegd gezag (veiligheidsregio Gelderland Zuid) over de insteek van de brandoverslagberekeningen en diende ze de gebruiksmelding in van de tijdelijke voorzieningen in.

Op dezelfde golflengte

Ook Sofie is erg enthousiast over de samenwerking met Slot Loevestein. ‘Alles verliep erg soepel. Voor mijn gevoel zaten we helemaal op dezelfde golflengte. Een open en duidelijke communicatie vind ik altijd heel prettig, en daar was hier zeker sprake van.’

Andere eisen naast brandveiligheid

Naast de brandveiligheid waren er nog andere eisen waaraan het kasteel moest voldoen. Dré van Dongen: ‘De paviljoens staan op archeologische grond omdat hier ooit de brouwerij van het kasteel stond. Daardoor mag je niet dieper dan 60 centimeter graven. De paviljoens moesten daarom vastgeschroefd worden op betonnen platen’ Verder vond er ook onderzoek plaats naar beschermde diersoorten omdat de paviljoens dicht bij een haag staan.

Leuke evenementen

De procedures zijn doorlopen en de paviljoens zijn helemaal klaar en in gebruik. Daardoor kan dit rijksmonument zijn bezoekersaantallen de komende jaren gestaag laten groeien met mooie tentoonstellingen en leuke evenementen.

Plannen voor in de toekomst

De vergunning is afgegeven voor drie jaar, daarna zijn er weer andere plannen met de voorburcht. Dré van Dongen: ‘Onze wens is om in de toekomst op deze plek een brouwerij terug te plaatsen zoals die daar zeshonderd jaar geleden stond.’ Uiteraard staat SGS Floriaan dan graag voor Slot Loevestein klaar om ook die mooie plannen brandveilig te kunnen realiseren.

Meer weten?

Wilt u meer weten over brandoverslagberekeningen of brandveiligheid in het algemeen?  Kijk rechtsboven voor de contactgegevens.

Ontmoet onze SGS Floriaan collega Sofie Robijns

Sofie Robijns
Adviseur Integrale Brandveiligheid
+31 61 595 76 35

vertrouwen op je omgeving
Daarom SGS Floriaan

Neem contact met ons op
Onze expertise toegepast

Praktijk cases